Dorada la cuptor cu legume
Dorada este un pește delicios. Gătită la tigaie, la grill, grătar sau cuptor, cu dorada nu poți da greș dacă respecți câțiva pași simpli. Mai jos, pe scurt, expunem un mod simplu de preparare la cuptor, rezultând un preparat excepțional.
Ingrediente – Dorada la cuptor
- 4 pești Dorada;
- 4-5 cartofi medii;
- 1 ceapă;
- 1 legătură pătrunjel;
- 1 morcov;
- 5 căței de usturoi;
- 1/2 linguriță condimente pește;
- 1/2 linguriță turmenic;
- ulei măsline;
- 2 lămâi;
- sare și piper după gust.
Mod de preparare:
Primul pas, foarte important, pornim cuptorul la 200°C.
Începem cu legumele. Tăiem cartofii rondele, morcovii la fel și ceapa în stil julien. Legumele se vor așeza într-o tavă largă și presărăm sarea și piperul după gust. Luăm legătura de pătrunjel, păstrăm 2-3 fire pentru servire și restul legăturii o tocăm mărunt. Ulterior, pătrunjelul se amestecă cu usturoiul strivit, turmeric și puțină sare. Se adaugă 6 linguri de ulei de măsline și în același timp, cu o lingură, se pisează bine, până când se obține o pastă. Când am obținut pasta, adăugăm 150 ml de apă.
Turnăm sosul de pătrunjel peste legume, amestecăm bine, acoperim tava cu folie de aluminiu și băgăm la cuptor 25-30 minute, dacă este deja încălzit la 200°C.
În acest timp, cât avem legumele la cuptor, ne ocupăm de doradă. Curățăm bine peștele, îl spălăm de câteva ori și-l uscăm bine de tot. Crestăm peștii pe o parte în 3-4 locuri, ținând cuțitul pe diagonală, nu în adâncime și frecăm peștele cu sare grunjoasă. Stropim peștii cu zeamă de lămâie și îi lăsăm la odihnă, la temperatura camerei, până când sunt gata legumele.
Legumele sunt gata, luăm folia de aluminiu, așezăm peștii pe patul de legume și presărăm puțin piper peste ei. Dacă legumele au scăzut prea mult și deja încep să se usuce, putem adăuga 50 ml de apă. Lăsăm la cuptor încă 20 de minute. La final, dacă dorim ca preparatul nostru să arate ca-n reviste, pornim încălzirea superioară pentru 2-3 minute sub stricta supraveghere pentru a nu-i arde.
La final, adăugăm firele de pătrunjel, iar în crestăturile pe care le-am făcut la început, putem adăuga jumătăți de lămâie.
Data viitoare, recomandăm și următoarele două rețete, poate alegem să preparăm Dorada la tigaie sau la grătar.
Poftă bună!
OceanFish – Pasiunea noastră este peștele!