Norvegia detine pur si simplu o mare
de oportunitati. Resursele bogate
ale fiordurilor si marilor joaca un
rol important in economia regiunilor
de coasta ale Norvegiei si, in cazul
in care vor fi mentinute in viitor,
este important sa fie exploatate
intr-un mod care sa protejeze
diversitatea marina si care sa ofere
rezultatele dorite.

Norvegia este cel mai mare exportator
de peste si fructe de mare din Europa. In ultimii 10 ani, valoarea de export s-a dublat pana la peste 30 miliarde NOK. 95 % din productie se exporta sub forma a peste 2000 de produse diferite, in aproximativ 150 de tari. In aceasta industrie sunt angajate 30.000 de persoane, din care 14.000 lucreaza in pescuit, 6.000 la fermele piscicole si 10.000 in procesare. Exista aproximativ 800 de unitati de receptie si procesare si aproximativ 500 de exportatori autorizati, care reprezinta partea de vanzare a acestei industrii.

Pescuitul in Norvegia se desfasoara pe baze sustinute, cu o flota de pescuit foarte moderna si un management de resurse bazate pe cunoastere. Pestele si fructele de mare norvegiene sunt sigure pentru consum si reprezinta o sursa excelenta de proteine usor de digerat, de vitamine, minerale si acizi grasi esentiali.