INGREDIENTE
400 gr somon crud
800 gr cartofi
3 oua
200 ml smantana grasa 30-32% grasime
50 ml lapte
1 ceapa
1 legatura mare de marar tocat marunt
sare de mare
piper alb proaspat macinat
TIMP DE PREPARARE
~ 90 minute
Feliile de somon le punem pe hartie absorbanta si le presaram cu putina sare de mare si piper alb proaspat macinat. Cartofii ii spalam bine si ii punem la fiert in coaja, intr-o oala cu apa rece. Ii lasam cateva clocote, pentru ca nu trebuie sa fie fierti total, ci numai pe jumatate. Ii scurgem de apa si ii lasam la racorit, dupa care ii curatam de coaja. Ii taiem in rondele de 1 cm grosime pe care le vom praji repede in ulei incins. Doar sa se rumeneasca, nu sa se patrunda complet. Scoatem rondelele prajite si le lasam la racit. Ceapa o curatam si o taiem rondele. O punem la calit in ulei incins, pana se inmoaie si devine aurie. Intr-un bol batem ouale cu smantana si laptele. Apoi incercam sa asamblam laxpudding-ul. Am ales sa folosesc 2 boluri pe care le-am invelit in folie de aluminiu, interior-exterior, unse bine cu unt pe interior. Am pregatit astfel laxpudding-ul si nu intr-un vas mare, pentru ca mi-a placut ideea de budinca rasturnata. Si a iesit tare frumusel. Tapetam intreg bolul cu rondelele de cartofi. Adaugam jumatate din cantitatea de ceapa, apoi felia de somon, presaram marar tocat marunt, si punem deasupra capac din cartofi. Procedam la fel si cu cel de al doilea bol. Turnam sosul si dam la cuptor pentru 45-50 minute, la foc moderat. Transferam continutul fiecarui bol pe cate o farfurie intinsa. Ne ajutam de farfuria intinsa, drept capac peste bol si cu o miscare sigura si ferma rasturnam. Desfacem folia exterioara, ridicam bolul si scoatem folia ce fusese pe interior. Vom obtine un delicios si frumusel iglu de budinca de somon. Serviti laxpudding-ul cald, cu putin unt topit turnat peste si presarat cu marar tocat.

Pofta buna!

Reteta preparata de Alina Ciobanu - alice-albinutza.blogspot.ro/2012/11/laxpudding-delicii-suedeze.html